Telefon

+36 (20) 423 6327

E-mail

info@szepiteszkozmetika.hu

Nyitvatartási idő

Bejelntekezés szükséges

A bőr öregedése megállíthatatlan folyamat.  Arra azonban hatással lehetünk, hogy öregedése mikor kezdődik, illetve milyen ütemben halad előre. Dr. Michaela Axt-Gaderman a bőr öregedését befolyásoló tényezőkről, és más, a témához kapcsolódó kérdésekről ír.
Mi a különbség a kor előrehaladásával bekövetkező és a fény általi öregedés között?

Kétfajta öregedést különböztetünk meg:
Az egyik esetben kor általi öregedésről beszélünk, a másik esetben fény általi öregedésről. Előbbinél a bőr korral járó természetes öreg20160729_1edéséről van szó, amely rendszerint egy viszonylag lassú folyamat. Mivel genetikus alapú, nincs rá mód, hogy bármilyen irányba befolyásoljuk.
A fény általi öregedés viszont – életstílustól és fénytípustól függően – a bőr néha ijesztő sebességű, idő előtti öregedését jelenti. Ezt akár a saját bőrünkön is megfigyelhetjük: ha összehasonlítjuk a nap által elért testrészeket (pl. arc és kezek) a naptól védett testrészekkel (has, a karok belső felülete és a fenék), láthatjuk, hogy ezen pontokon a bőr különbözőképpen öregedik. A fény általi öregedés sebessége elsősorban a napozástól és a dohányzástól, másodsorban az életviteltől függ.

Melyek az öregedést befolyásoló tényezők?

Egy bizonyos mértékig saját magunk felelünk azért, hogy a bőr öregedése már idő előtt elkezdődik, vagy csupán a 20160729_2természet rendje szerint halad előre. A fény általi öregedésért legnagyobb mértékben az UV-fény felelős (becslések szerint 80%-ban), de nem elhanyagolható a dohányzás jelentősége sem. Egy japán vizsgálat szerint az, aki rendszeresen több mint napi két órát napozik, és hozzá sokat cigarettázik, jelentős mértékben felgyorsítja a bőr öregedését. Az időelőtti ráncosodás valószínűsége dohányosoknál 11,4%-kal magasabb, mint a ritkán napozó nem dohányzóknál. A felsoroltakon kívül a hormonállapot, a táplálkozás, a bőrápolás is hatással van a bőr rugalmasságára és öregedésére

Mely jelenségek kísérik a szervezetben a ráncok kialakulását?

20160729_3Egy kollagénből és elasztinból álló fehérjeháló felelős azért, hogy bőrünk feszes és fiatalos legyen. Ifjú éveinkben a kollagén rostok képződése és lebontása egyensúly van. Ahogy idősödünk, ez az egyensúly lassan elmozdul a kollagén lebontás irányába, a kollagén rostok szabályos és stabil struktúrája fokozatosan felbomlik. Ilyenkor az irharéteg egyre vékonyabb lesz és elveszíti feszességét: létrejönnek a ráncok. Ezentúl az évek előrehaladtával a bőr egyre kevésbé képes a nedvesség megkötésére, majd a bőrzsír termelése is visszaesik. Ennek köszönhetően a bőr elveszíti sugárzó, telt hatását.

Milyen folyamatokat indít el a bőrben az UV-fény?

Idősebb korban, illetve alacsony hormonszint esetében (progeszteron hiány) napfény és cigarettafüst hatására az irharétegben fokozott enzim, ún. mátrixmetaloproteináz (MMP) képződés veszi kezdetét. A bőr öregedésének szempontjából ez az anyag komoly jelentőséggel bír, ugyanis a szövetek lebontása által gyorsítják a bőr öregedését. Amikor pl. megsérülnek vagy öregedni kezdenek a támasztó-, vagy kötőszövetek, az MMP a támasztó- illetve kötőszöveti rostokat apró részekre bontja. Ezért is szokták az MMP biokémiai ollónak is nevezni. Érthető tehát, hogy a fokozott MMP-termelést a szövetek leépülése és a bőr idő előtti öregedése követi. Ezt megakadályozandó, progreszteron (sárgatesthormon), illetve retinoidok topikus felhasználása segítségével megállítható a biokémiai olló. Az említett anyagokat pozitív tulajdonságaiknak köszönhetően előszeretettel használják öregedés elleni kozmetikumok és gyógyszerek készítéséhez.

Milyen hatással vannak a bőr öregedésére a fényvédőszerek, mire ügyeljünk a használatuk során?

Először is szögezzük le, hogy a napfény az ultraviola sugarak miatt káros a bőrre, és gyorsítja az öregedést. Amikor az uszodában vagy a strandon szinte meztelenre vetkőzünk, valóságos sugárkoktél éri a bőrünket. De kis dózisokban munkába menet, vagy egy városi séta közben is érik UV-sugarak a bőrt. A napfényben található UV-A , UV-B és 20160729_4infravörös sugarak fokozzák az elasztin és kollagén rostok rombolását. A szoláriumok fénye sem különb ilyen értelemben a napsugaraknál. A fényvédőszerek tehát a ráncok elleni küzdelem elengedhetetlen harcosai. Egy legalább 10-es fényvédő faktorú krém nemcsak a veszélyes napsugarakkal szemben nyújt védelmet, de képes a bőr fényáltali öregedésének késleltetésére is. Az UV-B sugárzás elleni védelmet jelző fényvédő faktor mellett szerencsés, hogy ha UV-A sugarakra vonatkozó információt is találunk a készítményen. Sajnos a krémek nagy részénél jelzett fényvédelem általában csak az UV-B sugarakra vonatkozik. Vásárlásnál lehetőleg vizsgáljuk meg a terméken található információkat.
Az sem mindegy, hogy miként hordjuk fel a fényvédőszert a bőrre. A vásárló túl vékonyan keni be magát!”, „A szükséges mennyiség negyedét, felét használja csak fel!” A Witten-Herdecke Egyetemen tanító Tronier professzor egy 1999-es vizsgálata során kimutatta, hogy ilyen esetekben a valóságos fényvédelem a csomagoláson megadott adatnak akár a felével kevesebb is lehet. Ne spóroljunk a krémmel! A fényvédő készítmény csomagolásán feltüntetett fényvédelmet csak úgy érhetjük el, hogyha a krémet napozás előtt fél órával, megfelelő mennyiségben felhordjuk a bőrre. Ez azért is fontos, mert a sejtkárosodás anélkül, hogy észrevennénk, már a bőr vörösödése, leégése előtt megkezdődik.

Optimális fényvédelem
Íme a leghatékonyabb védelem a fény általi bőröregedés ellen.
20160729_5– A fényvédőszert időben, legalább félórával a napozás előtt hordjuk fel a bőrre (fizikai fényvédők azonnal védenek)
– Kenjük be megfelelő vastagon a bőrt
– Két óránként ismét kenjük be magunkat (bizonyos fényvédő anyagok az UV-sugarak hatására lebomlanak)
– Ne használjuk ki a fényvédett időszak teljes egészét, legfeljebb 60%-át
– Az ajkakra legalább 30-as fényvédő faktorú készítményt használjunk
– A napnak leginkább kitett testrészeket (homlok, fejbőr, orr, váll, lábfej) jó vastagon kenjük be.
– A nyak, a kéz és a dekoltázs területe magas faktorú fényvédelmet igényel
– Gyerekek és sportolók lehetőleg vízálló készítményeket használjanak; ne feledjük, hogy valós körülménSPF 50 bőrápoló és bőrvédő napozó 50-es fényvédő faktorral

Kőolajszármazékok, PEG-származékok, szinezék és parfüm mentes napozó készítmény irritáló parabének nélkül. Ápoló fényvédő tökéletes, széles skálájú fényvédő rendszerrel a nap okozta bőrkárosodások és az idő előtti öregedés tünetei ellen: a Cassia Alata növényi kivonat az UV-fény által kiváltott DNS károsodás megelőzésével késlelteti a bőr sejtjeinek öregedési folyamatait, serkenti saját regeneráló funkciójukat. Magas UVA védelemmel, ami 50-es faktornál nagyon nehéz elérni, ezért ritka!
Kimondottan ajánlott vitiligonál, pigmentfoltokra hajlamos bőrre, illetve amikor a hosszantartó, intenzív védelmet kívánja a bőr (nyári sportokhoz, tengerparti nyaraláshoz).
yek között (dörzsölés, hullámok) nem létezik 100%-osan vízálló védelem

Mely kozmetikai összetevők késleltetik a bőr öregedését?

Tíz éve még elképzelhetetlennek tűnt, hogy csupán „kenőcsök” segítségével felvegyük a harcot a ráncokkal. Az orvosi 20160729_6és kozmetikai csúcs-laboratóriumok által kifejlesztett hatóanyagok viszont komoly vizsgálatokon és teszteken is megállják a helyüket. Az öregedés elleni készítmények legjellemzőbb összetevői továbbra is a vitaminok (azon belül is az antikoxidánsok, mint a retinol, azaz A-vitamin, C-vitamin és E-vitamin), de fontos szerepet bírnak a nyomelemek is (pl. a réz), amelyek segítik a kollagén-termelődést. Egyre divatosabbak a nővényi eredetű anyagok is. Ilyenek a zöldtea-kivonat, a ginkgo vagy szójaizofalvonok. Újdonságnak számítanak viszont a bőrjavító készítmények, mint az algákból származó fotoliáz.

Segítenek a vitaminok?

A bőrünk olyan mint egy nagy fal. Alapvetően nem enged át semmit, amit rákennek. Így a vízben oldódó vitaminok (mint pl. a C-vitamin) sem tudnak csak úgy behatolni a bőrbe. Egy C-vitaminos krém hatékonysága ezért jelentős mértékben függ az összetételtől és a koncentrációtól. Akár külsőleg vagy táplálék-kiegészítőként alkalmazzuk, a C-vitamin kimutathatóan hatással van a kollagén-szintézisre és a ráncok kisimítására. A vitamin a pigment képződésben játszik fontos szerepet, fehérítően hat az időskori- és a pigmentfoltokra.
20160729_7Az E-vitamin tocoferolcetátként képes eljutni a bőr belsejébe, ahol a szabad vitaminok leválnak, és beépülnek a bőr falába. Itt szabadgyök fogóként működik A topikus retinoidok (A-vitamin származék) kedvezően hatnak a kollagénképződésre. Javítják a bőr keringését és serkentik a mátrixmetáloproteinázist. Ezenkívül megnövelik a glükózaminoklükán mennyiségét, melynek köszönhetően fokozódik a bőr nedvességmegtartó képessége.
Hogyan hatnak a kozmetikumokban lévő fitohormonok?

Egy ideje a kozmetikai ipar is felfedezte, hogy bizonyos növények hormonszerű anyagokat is tartalmaznak. Az anti-aging termékekben szójával kíméletesen pótolni lehet az ösztrogén hormonokat. A szója-izoflavonok kémiai struktúrája nagyon közel áll a női nemi hormonokéhoz.
A fitohormonok ezért a bőrben lévő hormon-receptorokhoz tudnak kapcsolódni és lassítani képesek a kollagénrostok lebontását. Egy öt európai országra kiterjedő nemzetközi tanulmány keretében 224 változó korban lévő nő bőrén 20160729_8vizsgálták meg egy fitoösztrogént tartalmazó krém hatását. Mérőeszköz segítségével rendszeresen megmérték a próbaszemélyek bőrének sűrűségét. Négy hét elteltével minden második személynél határozott javulást tapasztaltak a sűrűséget és a ráncok visszafejlődését illetően. Három hónap múlva az asszonyok 80 százalékának a kísérlet előttinél  látványosan feszesebbé és rugalmasabbá vált a bőre.
Vedd komolyan a védelmet, hiszen kimutatták, hogy a bőr öregedésért a ráncokért igen magas 70-80%- ban a napozás a napon eltöltött idő a napozás felel. Ismerd meg a kozmetikai anti-aging kezeléseket amelyek  hatékonyan felkészíti a bőröd a napozásra hogy az intenzíven hidratált legyen, hogy sokáig megőrizze fiatalos kinézetét. A kozmetikai anti-aging kezelések nagyon fontosak kifejezetten a nyári hónapokban hiszen speciális hatóanyagokat kíván a bőr, amit mélyre jutó bőrbarát hatóanyagokkal tudunk pótolni!

Hyamatrix kezelés

Kifejetzetten ajánlom a Hyaluron plasztika kezeléseket, melyek képesek regenerálni és újjáépíteni a szöveteket. A különleges hatóanyagoknak köszönhetően a Hyamatrix készítményei képesek visszaállítani a bőr biológiai életkorát és visszaadni annak üde fiatalságát. A Hyamatrix-szal eltűnnek a ráncok, javulnak a bőrproblémák, a bőr pedig feltöltődik, regenerálódik.
Kezelés ára : 19600 Ft  Kúraszerűen : 18.000 Ft

Hyamatrix photo-aging kezelés

A napsugárzás okozta öregedésre nyújt hatékony megoldást a HYAMATRIX PHOTO-AGING KEZELÉS, amellyel ellensúlyozni tudjuk a napfény káros hatásait.

A kezelést javasoljuk:
nyaralás előtt, megelőzésként.
nyaralás, vagy napozás után bőrhelyreállító kezelésként.
túlzott szolárium használat esetén, bőrhelyreállító kezelésként.
akut napégés enyhítésére rehabilitációs kezelésként.
A HYAMATRIX PHOTO-AGING KEZELÉS során visszaszorítjuk a photo-aging hatásait, visszaadjuk a bőr hidratáltságát, növeljük az arc, a nyak és a dekoltázs bőrének rugalmasságát és csökkentjük a már kialakult ráncokat. Célunk a látványos és tartós eredmény elérése, valamint a bőr állapotának javítása külsőleg és belsőleg egyaránt.
A kúra 2-4 alkalomból áll, amelyek után javasolt a Hyamatrix otthoni készítmények használata – különösen a kétkomponensű komplexumé- a még intenzívebb hatás érdekében.

Belico kezelés
Intenzív hidratáló kényeztető programunk hatására bőre üde, selymes tapintású lesz. Nagyon gazdag liposzóma, nanoszóma, ceramid koncentrátummal a mélyben lévő dehidratált bőrrétegeket is feltöltjük. Az intenzív, azonnali hatásról a sorbitolban, kis- és nagy molekulájú hialuronsavban, lecitinben gazdag ampullánk gondoskodik. A ráncok kisimulnak, bőre megnyugszik, megszűnik a viszkető, „szomjazó” érzés. A mélyrétegű hidratáló kezelés szépen feltölti és frissíti a bőrt, növeli vitalitását. Napozás, szoláriumozás után egy üdítő hidratáló bomba a bőrödnek. Az arcbőre visszanyeri vitalitását, egészségesen üde színét!
Kezelés ára : 9.600 Ft

Ezek ismeretében cselekedjünk és ápoljuk a legszebb ruhánkat a BŐRÜNKET!

Ajánlott cikkek